Betraktelse till PD - Inför helgen, v 13

Blott en dag, ett ögonblick i sänder

Ingenting har blivit som vi planerat! Livet har pausats och för en del har marken ryckts undan fötterna. Man vet inte från en dag till en annan hur livet ska te sig och man kan inte planera något den närmaste framtiden eftersom man inte vet när Corona-virusets spridning klingar av. Nyheterna har ständig rapportering med det senaste och man blir nästan lite trött på all information. De i riskgruppen måste hålla sig inne för att inte bli smittade. Företag varslar. Världsekonomin gungar. Människor dör. Detta är en orostid av stora mått som vi inte varit med om i modern tid. Nu gäller det att inte drabbas av panik.

Lina Sandell-Berg skriver i sin sång, ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder, vilken tröst vad än som kommer på! Allt ju vilar i min Faders händer, skulle jag, som barn, väl ängslas då” (Sv. Psalmboken nr 249). Vi får leva en dag i taget förvissade om att Gud bär varje dags bekymmer. Morgondagen vet vi inget om och den får vi lämna i Guds händer.

Vi får inte bli handlingsförlamade utan vi får hitta nya vägar att vara kyrka och samhälle, just nu. Vi kan ringa våra gamla, nära och kära och kanske använda Skype eller Facetime, för den som klara tekniken, för att bryta ensamheten. Istället för att mötas inne så kan man gå en go promenad i vårvädret. Vi får hjälpa varandra med praktiska saker som att handla. Vi får helt enkelt vara medmänniska i dessa tider.

Profeten Jesaja skriver i Gamla Testamentet: ”Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand” (Jes 41:10). Människan har genom alla tider behövt Gud när det stormar runt omkring oss. I barnsången ”När det stormar” sjunger vi om att när det stormar och vi själva är svaga är Gud stark och Gud hjälper oss att ta nya tag.

Tappa inte modet och ring det där samtalet till en vän som du inte gjort på länge eller bestäm träff med någon på en uteservering eller gå en promenad tillsammans.

Gud är med dig varje dag!

Gud välsigne dig!

/Ulrika Danielsson, pastor i Åmåls Baptistförsamling