Hemsidan v 1 – 2021

 

Gåvor

 

Julen är gåvornas högtid. Paketinköpen innan jul är många och en del av oss är tidiga medans andra väntar till sista minuten. Vi kanske inte hade så mycket på våra önskelistor inför denna jul som man vanligtvis har. Vi önskade att våra nära och kära ska få vara friska och att vi snart ska få ses igen som vanligt. Det var inte främst materiella ting vi önskade oss utan sånt som inte kan köpas för pengar. Vi önskar att vaccinet ska göra att vi snart kan träffas igen och krama om varandra eller att bara kunna hälsa i hand på varandra vilket kan vara nog så värdefullt. Många tog pandemin på allvar och det visade sig i att köp med kort i butik blev lägre än vanligt. Man kan nästan få för sig att julen firas för att vi ska kunna ge varandra julklappar, men så är det inte. Vi firar jul för att Jesus, Guds son, föddes till vår jord och blev människa som vi.

 

Jesus fick också gåvor men de kom först 1–2 år efter att han föddes. I onsdags firade vi Trettondag jul och det gör vi för att minnas när de vise männen från Österns länder, som hade sett stjärnan och förstod att något stort hade hänt, kom med guld, rökelse och myrra till Jesus. Gåvor som passade till en kung. Ändå tog de vägen om kung Herodes palats i Jerusalem för att de tog för givet att det var där kungen hade fötts. Inte kunde de ana att de skulle hitta honom i en enkel boning i Betlehem. Det var dit stjärnan ledde dem. De fann barnet och hans mor Maria och fick överlämna sina gåvor. De vise männen böjde knä inför barnet.

 

Du och jag får också böja knä inför barnet och ge honom det dyrbaraste vi har, oss själva. Den finaste gåvan vi har fått är att Jesus föddes till vår jord.

 

Gud välsigne dig!

 

/Ulrika Danielsson, pastor i Åmåls Baptistförsamling