Hälsningar från familjen Eriksson till församlingen i Åmål, 20190126

Kära församling i Åmål!

Det gläder oss mycket att vi nu efter fem veckor i Kongo Brazzaville kan skicka er hälsningar från Kinshasa! Vi tog oss över Kongofloden igår och vi befinner oss just nu i pilotfamiljens Frey’s gästhus i Kinshasa. Vi har hittat flertalet vänner bland missionsflygets MAFs piloter här i Kinshasa och vi har fått särskilt god kontakt med familjen Frey och brukar sova här när vi befinner oss i Kinshasa. De har barn i liknande ålder som våra så barnen har det väldigt roligt tillsammans. Härligt med goda vänner!

Jesica är nu också fri från tyfoiden som vilket känns mycket bra! Vi blir kvar i Kinshasa några dagar för möten med samfundets utvecklingskontor Badecom och ett besök på Batekeplatån. På Batekeplatån, ca en 1,5 timmas bilfärd från Kinshasa, återfinns en stor grupp bestående av kvinnor från samfundets församlingar i Kinshasa. De har under många år haft odlingar som möjliggjort att de kunnat få finansiella medel för att betala skolavgifter, hyra, sjukvård, etc för deras familjer i Kinshasa. När denna jord nu blivit urlakad på näring efter många år av användning så är många familjers inkomster till familjen hotad. Vi hoppas kunna prata med dem om detta och få lyssna till deras livsberättelser och se på vilket sätt man kan hjälpa dem i denna svåra situation. Att köpa ny jord på Batekeplatån är mycket dyrt så situationen är bekymmersam för dem.

Den politiska situationen i Kongo Kinshasa är relativt lugn nu men en stor grupp är missnöjda med valresultatet som presenterats, både vad gäller parlamentet och presidenten. Det finns kraftiga indikationer på att en hel del valfusk och oegentligheter förekommit. Martin Fayulu, som var oppositionens huvudkandidat till president, hade i olika undersökningar strax innan valet och under valdagen fått runt 60 % av rösterna. Att han sedan skulle falla till endast 35% som valkommissionen sedan presenterade som resultat förefaller föga troligt. Den andra oppositionskandidaten Felix Tshisekedi utropades istället till president med 38 % av rösterna. Många menar att Felix gjort ett hemligt avtal med sittande presidenten Kabila för att kunna få vinna då Kabilaregimen föredrog Felix istället för Fayulu. Denne hade under sin kampanj lovat att gå hårt korruptionen och oegentligheter i landet och hindra att Kongos rikedomar hamnar i fel händer vilket säkert inte uppskattades av en del. Den nye presidenten Felix Tshisekedi blev insvuren som president i torsdags och igår på fredagen fick vi äntligen tillåtelse till att åka tillbaka till Kinshasa. Äntligen! Så om man i Sverige tycker att det var stökigt politiskt i Sverige sista tiden så förefaller det likna mer en bris jämfört med den storm som varit här i Kongo Kinshasa. Vi hoppas ändå på att landet trots allt detta kan ta steg framåt trots att det inte är så stor sannolikt att det blir några radikala förändringar under de kommande åren. Valet var dock relativt lugnt men det förekom ändå en hel del dödsfall. Däribland en större massaker med runt 900 dödsfall vilket inträffade i norra Mai Ndombe provinsen, bara 400-500 km från Bandundu där vi bor, vilket känns något oroande. Denna massaker hade både politiska och etniska förklaringar vad vi förstår.

Vi känner oss nu inspirerade för att under nästa vecka bege oss tillbaka till Bandundu för att fortsätta arbetet. Det börjar dock framgå att Davids huvuduppgifter med att stötta samfundets utvecklingskontor Badecom återfinns i Kinshasa där Badecoms nyckelpersoner finns. Det är en stor utmaning att som enda missionärsfamilj för Equmeniakyrkan i Kongo Kinshasa kunna täcka ett så pass stort geografiskt område med flera viktiga platser där kontakter bör finnas. Samtidigt återfinns också Missionskyrkans systersamfund CEC med sina församlingar 600 km eller mer ifrån Bandundu där vi bor. Vi har ännu inte haft tid att hälsa på där men vi hoppas kunna komma dit och hälsa på om några månader. Vi är även missionärer för CEC men huvudfokus ligger som bekant på Baptistsamfundets systerkyrka CEBU i Kinshasa, Mai Ndombe och Kwiluprovinserna. Under februari – maj står också ett antal resor ut till landsbygden på agendan. Det ska bli spännande att få träffa dessa människor och ta del av deras livsberättelser och fundera på hur vi tillsammans kan arbeta för att deras livssituation ska förbättras.

Vi nåddes i slutet av december av dödsbudet för Kimy Konde som varit Equmeniakyrkans ansvarige för Kongo under många år. Kimy var vår kontakt under en del av förberedelsetiden för vår missionsinsats i Kongo innan han blev sjuk under våren. Vi tackar Gud för hans goda hjärta, lyser ljus över hans minne och tänker och ber för hans familj. Johan Lindgren som varit vår kontakt de senaste månaderna går nu på föräldraledighet första februari och ersätts tillfälligt av Peter Wärnelid i väntan på en mer långvarig lösning.

I slutet av maj åker vi hem till Sverige för knappt två månader för församlingsbesök och semester. Hör gärna av er om ni vill ha besök av oss i sommar så vi kan boka in det!

Vi ser fram emot att mötas i Sverige!

Allt gott till er våra vänner!                                           

/Familjen Eriksson i Kinshasa
26e januari - 2019